ZA NEVERICU Strašni detalji iz GEOX fabrike u Vranju: Vi Srbi ste Cigani, retardirani…

na Vesti

Dan posle 50. rođendana, „shodno Zakonu o radu“, Gordana je dobila svoju radnu knjižicu i rešenje o prestanku radnog odnosa u „Geoksu“. U rešenju stoji da joj „radni odnos prestaje 01. 05. 2016. godine“, dakle 72 dana pre nego je poštar Gordani doneo pošiljku. Kako je to moguće?

– Otkaz sam dobila zato što nisam pristala da se uklopim u njihov sistem rada, što sam odbila da učestvujem u maltretiranju radnika i što nisam htela sve to da trpim. Dakle, htela sam da zaštitim i radnike i sebe – otkriva Gordana Krstić.

Pogledajte sve aktuelne oglase za posao u Srbiji na www.ogledalofirme.com

Kod nje nema dileme: kaže da je za sve kriva izvesna gospođa Ticijana Ćesoni, Italijanka, koja je u njoj videla opasnog konkurenta za šefovsko mesto u organizaciji proizvodnje. Kaže da je žrtvovana za primer onim običnim radnicima za mašinom. Sada, kada je dobila otkaz, oni su još više uplašeni.

Postavite anonimno komentar ili platu iz firme na www.ogledalofirme.com

– Radnici tamo su na ivici nervnog sloma – prenosi i nastavlja.

Pogledajte sve o firmama u Srbiji OVDE

Pogledajte neke od firmi u kojima se radnici tretiraju kao robovi:

Jura

Teledirekt

Handy

A tačka usijanja je bila kada sam marta ove godine podnela prijavu Policijskoj upravi u Vranju i kada je policija došla da me sasluša. Tog trenutka počeo je linč. Oduzeli su mi sva prava, a ja sam kao luda dolazila na posao. Ništa nisam radila jer su me bili isključili iz procesa rada. To je potrajalo neko vreme dok se neko nije setio da me pošalju kući, jer ću ih tako manje iritirati – konstatuje sagovornica.

Gordana je 31. marta ove godine u Policijskoj upravi u Vranju, Odsek za strance, dala i potpisala izjavu iz koje, sa strane dva, prenosimo jedan deo.

Na pitanje inspektora da li joj je poznato da je Ticijana Ćesoni radnicima više puta govorila uvredljive i pogrdne reči, posebno one na nacionalnoj osnovi, Gordana Krstić je izjavila:

Poznato mi je da je mnogo puta u napadima histerije radnike nazivala Ciganima. Govorila je da smo mi Srbi Cigani, da smo glupi, da smo retardirani, da ćemo svi na ulicu i da će radnici nakon nemilosrdnog izrabljivanja završiti na Bunuševcu, misleći ga gradsko groblje. Jednoj radnici, koja je tražila da ode u toalet rekla je da nuždu vrši tu na radnom mestu, a da sutra ponese pampars pelene.

Na pitanje kako je i kada stigla u „Geox“, odgovara da je dobila poziv od Ticijane, a u „Geoxu“ je od 3. novembra prošle godine, a da je ugovor o radu potpisala posle četiri meseca. Prvo je upoznala proces proizvodnje koji je dobro poznat jer godinama u obućarstvu. Za neupućene, kaže, tamo je sve pod konac, lepota jedna.

– Ja sam brzo shvatila da je tamo haos u proizvodnji, a da prema radniku nemaju ni trunku poštovanja. U njihovoj radnoj filozofiji samo je važno da radnik, na radnom mestu sedi kao kip ili statua. Sa poslom ili bez – to nije važno. Radila sam dugo u „Koštani“ i „Mineksu“. Verujte mi, te firme su institucije za „Geoks“ – iznosi Gordana zanimljive podatke i dodaje da je u toj atmosferi prvo prepoznala neshvatljivo ponašanje gospođe Ticijane za koju potpisuje da prema ljudima sa ovih prostora oseća poseban stepen mržnje.

Kaže potom da su kola krenula niz brdo onog meseca kada je u pogonu „Šivaća“, menjajući Ticijanu, koja je bila u „Geoksovom“ pogonu u Albaniji, sa proizvodnjom i upravom napravila neke nove kontakte.

-Vraća se ona iz Albanije i prvo jutro kaže jednoj radnici: „Šta ti imaš da pričaš sa Gocom? Ako nastaviš tako, letiš napolje“. Ja sam, gledajući i slušajući to što se događa, udarila u plač. Zbog nje 80 odsto radnika na linijama pije lekove za smirenje kako bi izdržali maltretiranje.

Međutim, Gordani Krstić su u upravi rekli da oni „prate situaciju“, da „sve znaju o njenom ponašanju“, pa su joj savetovali da ode kući, da malo odmori, a da će za to vreme primati platu, dok oni ne reše taj problem.

– Na moje pitanje da hoću da znam šta se događa, rečeno mi je da će sve biti u redu i da počinjem da radim 1. juna, jer je tako dogovoreno sa Markom (Baziljo, direktor). Onda sam otišla kući i za mesec u kome nisam radila, primila sam platu.

Pre isteka juna, pošto nije dobila nikakvo obaveštenje od poslodavca, Gordana ponovo kontaktira svoju firmu. Sada zove pravnika koji bi mogao najviše da zna o njenom slučaju. U tom razgovoru ona je doživela šok.

– Znaš Goco, ja sam činio sve, ali Marko (Baziljo) nije želeo nikako da te vrati na posao – prepričava Gordana razgovor.

Tekst preuzet sa blic.rs


Čitaj dalje...

Radnici "Lear-a" padaju u nesvest zbog vrućina i loših uslova rada

Novi Sad - Radnici koji su zaposleni u kompaniji "Lear" prethodnih dana padali su u nesvest od vrućina u… Dalje...

Mladima više nisu potrebne ni ideje, a ni preveliki novac da bi se bavili preduzetništvom. To je pokazalo istraživanje…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA