Zarada mladih u proseku manja od 250 evra

na Vesti

Srbija je u Evropi četvrta po stopi nezaposlenosti mladih, posle Španije, Grčke i Makedonije, pokazuje izveštaj Međunarodne organizacije rada.

Pogledajte neke prosecne plate u Srbiji po mestima

Novi Sad

Lear

Univerexport

Beograd

Milsped

Delhaize

Prokuplje

Leoni

Leskovac

Yura

Subotica

Siemens

Ukoliko radite za platu manju od 250 evra postavite potpuno anonimno platu i komentar na www.ogledalofirme.com

Da biste videli sve aktuelne oglase za posao posetite
www.ogledalofirme.com

Istraživanje "Tranzicija mladih žena i muškaraca na tržištu rada Srbije” je predviđeno Nacionalnim programom dostojanstvenog rada od 2013–2017. godine i detaljno je sagledalo karakteristike populacije mladih od 15 do 29 godina, uslove rada za mlade u Srbiji, njihova očekivanja, radno vreme, zarade i ostale elemente rada.

Pogledajte istrazivanja koja smo mi radili. Kolika je zapravo prosecna plata u Srbiji
http://sadrzaj.ogledalofirme.com/2016/03/12/prosecna-plata-u-srbiji/

Autorka izveštaja Dragana Marjanović navodi da 60 odsto mladih živi u urbanim sredinama, a 40 odsto u ruralnim, da je više mladih iz dobrostojećih porodica visoko obrazovano, kao i da su mladi obrazovaniji od roditelja. Stopa zadovoljstva svojim poslom je kod mladih prilično visoka – 81,2 odsto, dok bi ipak 51,6 odsto njih promenilo posao zbog stremljenja ka većoj zaradi. Ističe da 23,4 odsto mladih koji imaju posao želi da bolje upotrebi stečene kvalifikacije i veštine, a 10,5 odsto – da unaprede svoje uslove rada.

U izveštaju ona navodi da je prosečan prihod zaposlenih mladih ljudi u Srbiji 29.500 dinara, ili manje od 250 evra, što je značajno niže od prosečne zarade u Srbiji. Kada se mladi pitaju šta žele da rade, objasnila je Dragana Marjanović, veliki broj želi da bude profesionalac, dok u stvarnosti najveći broj mladih radi u uslugama i prodaji. Više od polovine mladih želi da radi u javnom sektoru. Čak 17,3 odsto mladih u stvarnosti nema pisani ugovor o radu, ali pristaju na to da i tako rade bilo kakav posao.

Iz izveštaja proizlazi da je stopa mladih koji nisu zaposleni, a nisu ni u procesu obrazovanja i obuke, čak 24,5 odsto, dok je sama stopa nezaposlenosti mladih čak 34,5 odsto. U isto vreme, stopa aktivnosti mladih je 46,1 odsto, a stopa zaposlenosti 30,2. Stope aktivnosti i zaposlenosti, navodi se u izveštaju, rastu s nivoom obazovanja pojedinaca. Mladi muškarci su češće zaposleni nego mlade žene. I u izveštaju je istaknuto da zabrinjava podatak da čak 28 odsto nezaposlenih mladih nije prijavljeno na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, a više od polovine mladih posao traži duže od godinu. Većina trenutno neaktivnih mladih osoba je na školovanju.

Tekst preuzet sa 021.rs


Čitaj dalje...

Bivša radnica Geoksa: Vređaju, urlaju, psuju radnike

Beograd – Slučaj vranjske fabrike obuće Geoks, u kojoj su se neki radnici ranije anonimno žalili… Dalje...

Svi zaposleni u preduzeću "Putevi Srbije", osim prvog čoveka Zorana Drobnjaka, primili su u januaru ove godine…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA