ISTRAŽIVANJE Svaki drugi radnik plaši se otkaza

na Vesti

Više od polovine zaposlenih u Srbiji dalo bi otkaz zbog mobinga, male plate i nestručnih rukovodilaca, ali se plaše da će ostati bez posla.

Ovo je rezultat istraživanja koje je obuhvatilo čak 3.500 firmi u Srbiji.

Anonimnu anketu je sproveo sajt “Ogledalo firme”, a zaključci su takvi da mnogi poslodavci ne bi smeli da se pogledaju u oči.

Toliko ima žalbi na mobing da prosto ne znamo da li su ljudi svesni šta to znači. Česte su i primedbe na male plate, manjak godišnjeg odmora i nepoštovanje Zakona o radu, kao i optužbe da su rukovodioci nestručni, nesposobni i zaposleni preko veze. Takođe, gotovo u svakoj firmi postoje loši međuljudski odnosi, smicalice i ogovaranja - ističe Aleksandar Trninić sa ovog sajta.

Ukoliko ste doziveli ovako nesto na poslu slobodno ostavite komentar potpuno anonimno na www.ogledalofirme.com

Pogledajte sve aktuelne oglase za Posao u Srbiji

Zato i ne čudi što bi čak 60 odsto anketiranih promenilo posao.

Oni bi to učinili, ali kažu da nemaju alternativu ili su čak sigurni da drugo rešenje ne postoji. Najmanje nezadovoljnih je u onim profesijama gde se zarađuje više od 1.000 evra, mada kod njih postoji isto izražen strah da takve poslove više nikad neće naći pa često takvi radnici rade mnogo duže i subjektivno su pod znatno većim stresom - objašnjava Trninić.

Najmanja redovna plata, kako kaže, iznosi 150 evra, dok su prosečna mesečna primanja u srpskim firmama 250 evra.

Pogledaje prosecnu platu u Srbiji http://sadrzaj.ogledalofirme.com/2016/03/12/prosecna-plata-u-srbiji/

Piloti imaju ubedljivo najveće plate koje iznose oko 5.000 evra, a izuzetno su plaćena i IT i marketing zanimanja, kao i direktorske pozicije - kaže Trninić i dodaje da su u svetu najtraženiji IT stručnjaci što čini čak 90 odsto oglasa poslodavaca.

S druge strane, ni poslodavci u anketi nisu ostali dužni zaposlenima.

Najčešća primedba na radnike je nestručnost, manjak želje za usavršavanjem, lenjost i sporost - naglašava Trninić.

U Samostalnom sindikatu Srbije ističu da ih ne iznenađuju mnogo rezultati istraživanja.

Očito je da u društvu vlada veliko nezadovoljstvo i među zaposlenima nezavisno od toga u kojoj firmi rade. Nerazumno je zbog čega se stvara toliko tenzije čak i u slučaju nebitnih stvari pa to radnici osećaju kao mobing. Takva pretnja najčešće dolazi indirektno iz opšte nesigurnosti usled velikog broja nezaposlenih. Poslodavcima više nije značajno da li je neko dobar radnik pošto smatraju da takvih na ulici mogu naći koliko hoće - ističe Ljubisav Orbović, predsednik ovog sindikata.

Položaj radnika danas je sličan ulozi roba - smatra sociolog Srećko Mihailović.

U jednom je samo razlika pošto radnik sada sam sebe tera na posao jer nema drugu alternativu. Spreman je da radi bilo šta bilo gde za bilo koje pare. Rad je postao iznudica - kaže Mihailović.

„Svi smo na istom brodu”

I poslodavci i zaposleni su na istom brodu koji propušta vodu jer je, nažalost, privredna situacija sve teža. Na putu smo ka Evropskoj uniji, ali privreda nam je afrička ili južnoamerička. Ne postoji dovoljna sigurnost ni da poslodavac zaradi ni da isplati novac zaposlenima - priča Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca.


Čitaj dalje...

I sindikati i poslodavci za povećanje minimalne zarade

Predstavnici sindikata i poslodavaca tokom ove nedelje održaće sastanak na kome će pokušati da razmotre stavove o visini minimalca,… Dalje...

Plastična gajba puna hleba na podu - poslednji okidač. Otišao sam kući, pronašao broj sanitarne inspekcije i prijavio. Osećao…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA