I sindikati i poslodavci za povećanje minimalne zarade

na Vesti

Predstavnici sindikata i poslodavaca tokom ove nedelje održaće sastanak na kome će pokušati da razmotre stavove o visini minimalca, koji se nije menjao već dve godine.

Sindikati traže da cena rada ubuduće iznosi 140 po satu, a i poslodavci dele mišljenje da bi ona trebalo da se koriguje, ali ne preciziraju za koliko.

Pogledajte neke minimalne plate u Srbiji:

Yura

Stampa Sistem

Yumis

Sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je Tanjugu da radnici u Srbiji nikako ne mogu biti zadvoljni sadašnjom cenom rada koja iznosi 121 dinar po satu.

Minimalac mora ići gore

-Trebalo bi da se izvrši korekcija cene jer su svi prametri koje predviđa Zakon o radu i drugi pokazatelji, kao potrošačka korpa na strani toga da minimalac mora ići na gore - rekao je Mihajlović.

On kaže da će se ove nedelje "krenuti" sa sastancima na kojima će sindikati i poslodavci pokuštati da postignu dogovor u vezi toga, a da će od septembra početi zvanični pregovori nakon kojih bi se o tome raspravljalo na Socijalno-ekonomskom savetu (SES).

Mihajlović podseća da je minimalna mesečna zarada sada oko 21.000 i ako bi se minimalac povećao na 140 dinara, ona bi iznosila nešto više od 24.000 dinara.

Pogledajte sve aktuelne Oglase za posao

-To znači da bi to povećanje po radniku iznosilo oko 2.000 dinara i bilo bi važno da bi se zaštitili, pre svega, oni najugroženiji, odnosno oni sa najnižim primanjima - rekao je Mihajlović.

I poslodavci za, ali ne kažu za koliko

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da se ne može ignorisati činjenica da se minimalac nije korigovao već dve godine i da minimalna zarada treba da raste imaći u vidu inflaciju i još neke druge parametre.

On međutim nije precizirao da li bi poslodavci pristali na povećanje koliko sindikati očekuju.

Atanacković ukazuje međutim, da su i nameti privredi sve veći i da bi i to trebalo imati u vidu.

U septembru prošle godine Vlada je donela odluku da minimalna cena rada po radnom casu za 2016. godinu ostane 121 dinar. Sindikati su tada tražili da se cena rada po radnom satu poveća na 143,5 dinara, dok su predstavnici poslodavaca i Vlade Srbije bili protiv.

Poslednji put, pre toga, visina minimalca je promenjena u septembru 2014. godine, i tada je odlučeno da ona za 2015. godinu po radnom satu iznosi 121 dinar.

Prethodno se cena rada nije menjala od 2012. godine i iznosila je 115 dinara.


Čitaj dalje...

Teško do posla: Svaki drugi sa Biroa nema čemu da se nada

Beograd – Poslednji podaci pokazuju da je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NZS) oko 706.000 lica, a u… Dalje...

Više od polovine zaposlenih u Srbiji dalo bi otkaz zbog mobinga, male plate i nestručnih rukovodilaca, ali se plaše…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA