Teško do posla: Svaki drugi sa Biroa nema čemu da se nada

na Vesti

Beograd – Poslednji podaci pokazuju da je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NZS) oko 706.000 lica, a u poređenju sa istim periodom prethodne godine došlo je do smanjenja broja nezaposlenih za 5,3 odsto, rekao je direktor NSZ Zoran Martinović.
Međutim, problem je što oko 50 odsto lica na evidenciji praktično spada u teže zapošljive i pitanje je ima li mnogo čemu da se nada.

Pogledajte neke od trenutnih aktuelnih oglasa za posao u Srbiji:

Elektricar-Beograd

Magacioner-Novi Sad

Magacioner-Beograd

Bravar - Limar-Beograd

Serviseri

Higijeničar/ka

„Ovo je jedna od najmanjih brojki u pogledu broja nezaposlenih u poslednjih nekoliko godina. Stopa nezaposlenosti je od januara do marta ove godine porasla je na 19 odsto i bila veća u odnosu na poslednji kvartal 2015. ali mislimo da će stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu sigurno biti niža, imajući u vidu da se broj nezaposlenih na evidenciji od marta kontinuirano smanjuje“, rekao Martinović Tanjugu. Manje na evidenciji zbog sezonskih poslova
On je ukazao da je vidljivo da se tokom letnjih meseci, kada su aktuelni poslovi u poljoprivredi, preradi hrane, građevinarstvu, broj lica na evidenciji smanjuje.
To znači da značajan uticaj imaju sezonski poslovi i mere aktivne politike koje su dinamičnije nego pre, ističe on.
„Ono što je problem je da veliki broj ljudi koji su angažovani na sezonskim poslovima zapravo radi u neformalnom sektoru i samim tim to se ne može kvalitetno odraziti na statistiku i ta lica dalje se nalaze na evidenciji i dalje i angažovani su u sekorima koji tokom letnjih perioda imaju potražnju za radnicima“, objašnjava Martinović. On ukazuje da višegodišnji problem predstavlja zapošljavanje polukvalifikovanih i nekvalifikovanih lica, kojih u u svakom trenutku na evidenciji ima preko 30 odsto i spadaju u teže zapošljive.
Svi koji ne poseduju veštine i radno iskustvo smatraju se teže zapošljivim kategorijama, ističu u NSZ.
Lakše se na tržištu rada snalaze inžinjeri informacionih tehnologija, građevinski inžinjeri, mašinski inžinjeri, farmaceuti, lica koja imaju zanate, kuvari, pekari, frizeri, moleri, zavarivači…
Ko je na listi teško zapošljivih
U teže zapošljive kategorije mogu se svrstati i mladi do 30 godina, lica romske nacionalnosti, osobe sa invaliditetom, lica starija od 50 godina.
Oko 50 odsto lica na evidenciji praktično spada u teže zapošljive, pojašnjava Martinović.
On je podsetio na to da počinju da funkcionišu usluge u klubovima za traženje posla, centrima za informisanje i profesionalno savetovanje.
„Oko 113 lokalnih samouprava je potpisalo sprazum sa NSZ, i u njima će se ove usluge odvijati i naši savetnici su počeli da rade u tim klubovima“, rekao je on. Građanima su na raspolaganju 20 novih centara za informisanje i profesionalno savetovanje, 60 klubova za traženje posla i 80 samouslužnih radnih stanica.
„Cilj je da se politika zapošljavanja delimično izmesti sa centralnog nivoa i približi lokalnim samoupravama koje su zaista prepoznale ove naše prioritete“, rekao je Martinović. Samozapošljavanje
U godini preduzetništva, veliko intersovanje je i za programe samozapošljavanja.
U ovoj godini stiglo je više od 6.500 zahteva za takve programe, a prošle godine bilo ih je oko 5.000.
Najveće interesovanje ove godine vlada za programe u oblasti proizvodnih delatnosti, odnosno u oblasti prerađivačke industrije, zanatskih programa, različitih usluga.

Za sve ostale informacije posetite www.ogledalofirme.com


Čitaj dalje...

ŠEF NASILNIK IZ NOVOG SADA Radnici uvrtao ruku, zaposlene ponižava, a "kažnjen" je - UNAPREĐENJEM

Rukovodilac sektora ’’Reklam’’ u novosadskom preduzeću DES Zoran Đukić, dobio je posao na neodređeno vreme i to samo dvadesetak… Dalje...

Predstavnici sindikata i poslodavaca tokom ove nedelje održaće sastanak na kome će pokušati da razmotre stavove o visini minimalca,…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA