Srpski privrednici su protiv radnog vremena od PET SATI, ali JEDAN bi ga uveo

na Vesti

Primer Stefana Arstola, vlasnika firme iz San Dijega koji je zaposlenima uveko petočasovno radno vreme, sledila bi malo koja srpska firma. Dok se neke pravdaju da je „takav zakon“, ima i onih koji tvrde da se kod nas efektivno zapravo i radi pet sati. Treći razlog je što Srbi na rukovodećim pozicijama sebe vide kao „velike šefove“, koji bi terali zaposlene da sede u firmi osam i više sati dnevno po sistemu „ja ih plaćam, ima da rade“.

ISTRAŽIVANJE Zašto je radno vreme od šest sati u Srbiji pusti san

Međutim, jedan srpski privrednik u anketi „Blica“ dao je suprotan odgovor. Toplica Spasojević, prvi čovek ITM i predsednik Udruženja korporativnih direktora ističe da bi ova promena bila dobra i za zaposlene i za poslodavce.

Podelite platu ili komentar iz vase firme potpuno anonimno na www.ogledalofirme.com i pridruzite se hiljadama drugih koji su ostavili ovakvu informaciju anonimno

Mi smo vrlo fleksibilni prema našim zaposlenima u vidu radnog vremena i smatram da klasični način rada odlazi u prošlost, jer i novi vidovi komunikacije to omogućavaju – kaže Spasojević.

On dodaje da i povremeni rad od kuće daje dobre rezultate, jer zaposlenom odgovara da dan ili dva više provede sa porodicom.

Rodonačelnik ove inicijative, Stefan Arstal se i u SAD, gde dobri radnici “retko idu na odmor” i gde je bolovanje mnogo ređa pojava nego kod nas, susreo sa šokom i nevericom da će njegova ideja da uspe.

9 ključnih stvari u CV-ju koje će vam doneti posao

Kada kažem ljudima da moji zaposleni rade svega pet sati dnevno, odgovor je uvek „to je baš lepo, ali meni se ne isplati“. Toliko su zaslepljeni za radno vreme od 9 do 17 da nisu u stanju da zamisle bilo šta drugo – napisao je on za „Biznis insajder“.

Iz Mobilne telefonije Srbije ističu da je najveća prepreka skraćivanju radnog vremena – zakon. Kako je njime propisano radno vreme od osam sati, o izmenama se u ovoj kompaniji ne razmišlja.

Pogledajte sta zaposleni misle o MTS-U

Sociolog Dušan Mojić potvrđuje da nema šansi da se petočasovno radno vreme primenjuje u većem broju firmi u Srbiji.

Studije pokazuju da od osam sati radimo nekih pet, šest, pa bi to skraćivanje bilo produktivno i korisno, ali većina poslodavaca i pored toga sebe vidi kao neke velike šefove. Svest ljudi i uopšte kulturološka matrica je takva da bi oni na taj predlog rekli „pa ja njih plaćam, ima da rade osam sati“, „valjda ja znam šta je dobro“ i ne razumeju koliko bi to moglo da bude korisno – zaključuje Mojić.


Čitaj dalje...

Kako Do Posla U Srbiji?

Statistika kaže sledeće: U naÅ¡oj zemlji se u proseku na jedno radno mesto prijavi 150 kandidata.… Dalje...

Beograd – Kompanije u Srbiji kod zapoÅ¡ljavanja tragaju za talentima koji poseduju sposobnost aktivnog učenja, reÅ¡avanja…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA