GRANICE KOJE GAZDE (NE) KRÅ E Kako poslodavci smeju da proveravaju zaposlene

na Vesti

Kontrola ulaska i izlaska sa posla, snimanje video i audio zapisa, zabranjen pristup pojedinim sajtovima - samo su neke od mera za koje se odlučuju poslodavci kada je u pitanju odnos prema zaposlenima.

Vredno je napomenuti da ukoliko tražiš posao, ili bi razmotrio bolje prilike, a umara te da šalješ 1000 CVa na razne kompanije, ovakav sistem agenta za zapošljavanje može da ti nađe posao vrlo brzo ili da otvori nove bolje plaćene pozicije. Pusti našeg agenta da aktivno traži posao za tebe potpuno besplatno. Prijavi se danas.

Pravila video-nadzora

Snimanje audio-zapisa dozvoljeno je samo radi dokazivanja komercijalnih transakcija ili drugih poslovnih odnosa, tako da bi u tu svrhu, recimo, bio snimljen razgovor zaposlenog u kol centru pri razgovoru sa klijentom. Svaki drugi vid snimanja ne bi bio dozvoljen i predstavljao bi neovlašćeno prisluškivanje.

Korišćenje snimaka je dozvoljeno isključivo u svrhu zaštite lica i imovine. Video-nadzor nije dozvoljen u garderobama i sanitarnim prostorijama.

Ograničavanje interneta

420 Ljudi Smo Zaposlili za Samo 2 Nedelje

U Službi poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti navode za "Blic" da poslodavac može da na radnom mestu onemogući pristup internetu ili ograniči pristup zaposlenima internet sadržajima koji nisu od značaja za obavljanje posla (Jutjub, Fejsbuk...), što je i preporuka Komiteta ministara Saveta Evrope.

Prosečna Plata u Srbiji

ÄŒitanje mejlova

Poslodavac može pristupiti poslovnoj prepisci zaposlenih u elektronskoj pošti samo kada je to neophodno radi hitnog obavljanja posla, a zaposleni nije prisutan, ili iz bezbednosnih razloga. Poslodavac bi bio dužan da pre takvog pristupa obavesti zaposlenog da će u njegovom odsustvu i bez njegovog pristanka pristupiti njegovoj pošti.

Pogledajte kako se radi u nekim firmama u Srbiji;

Siemens

Leoni

Jub

Sitel

Ako bi poslodavac želeo da koristi podatke objavljene na društvenim mrežama svojih radnika, morao bi da ima pravni osnov za to i da se u celosti pridržava Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, i da ima jasno određenu svrhu za obradu tih podataka, načina obrade, srazmernosti podataka i podesnosti istih za ostvarenje svrhe obrade.

Otkrivanje lokacije (službena vozila i telefoni)

Korišćenje uređaja za otkrivanje lokacije zaposlenih legitimno je iz razloga zaštite zdravlja i bezbednosti zaposlenih, zaštite imovine poslodavca ili efikasnog upravljanja poslovnim procesima. Ako bi se ta sredstva koristila u svrhu kontinuiranog nadzora zaposlenih, takva obrada bi bila nedozvoljena.

Kontrola ulaska i izlaska

Poslodavac ima pravo da kontroliše ulazak i izlazak zaposlenih u poslovnom prostoru i to može činiti na različite načine, npr. ručni upis vremena dolaska i odlaska, korišćenje magnetnih kartica koje očitavaju vreme dolaska i odlaska, a u nekim prostorijama kojima je pristup ograničen samo ovlašćenim osobama kontrola može da se obavlja i putem video-nadzora, obradom biometrijskih podataka (čitač otiska prsta, zenice oka)...

Šabić: Poslodavac ne sme da koristi poligraf

U cilju provere bezbednosti svojih zaposlenih, poslodavci radnike ispituju na poligrafu. Kako za "Blic" objašnjava Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, poslodavac to ne sme da radi.

Čak i u krivičnom postupku policija na poligrafu može da ispita osumnjičenog samo uz njegov pristanak - naglašava Šabić.


Čitaj dalje...

Pet ekoloških poslova BUDUĆNOSTI: Zarade idu preko 1.000 evra, evo koje uslove morate da ispunite

Kako se Srbija bude približavala EU, jedna od oblasti u kojoj će morati da usklaÄ‘uje svoje… Dalje...

Å ta smo uradili za Godinu Dana postojanja? Pre tačno godinu dana smo pokrenuli Ogledalo Firme sa ciljem…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA