SRPSKI POSLODAVCI PROCENILI Evo koja će zanimanja biti tražena u 2017. godini

na Vesti

Stručnjaci za razvoj softvera, od projektanata do analitičara, ali i mašinski inžinjeri, šivači tekstila, zavarivači i rezači plamenom, monteri, armirači, komercijalni i trgovinski zastupnici... samo su neka od zanimanja za kojima će tokom ove godine biti povećana tražnja.

Vredno je napomenuti da ukoliko tražiš posao, ili bi razmotrio bolje prilike, a umara te da šalješ 1000 CVa na razne kompanije, ovakav sistem agenta za zapošljavanje može da ti nađe posao vrlo brzo ili da otvori nove bolje plaćene pozicije. Pusti našeg agenta da aktivno traži posao za tebe potpuno besplatno. Prijavi se danas.

Ovakve rezultate pokazala je aketa među poslodavcima koju je sprovela Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ), prema čijim procenama će u Srbiji ove godine zaposlenost biti povećana za oko četiri odsto.

Kako napisati dobar CV?

Kada su u pitanju oblasti, očekivanja su da najviše zapošljavanja biti u oblasti trgovine i popravke motornih vozila (6,3 odsto), zatim u oblasti prerađivačke insutrije (5,3), građevinasrtvu (4,8), informisanju, komunikacijama i saobraćaju (3,1) i poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu (2,4). Sa druge strane, najmanje zaposlenja biće u oblasti finansijske delatnosti (-3,2 odsto).

U IT sektoru posla za 20.000 stručnjaka, ali njih nema

Podaci pokazuju da su poslodavcima mnogo više potrebni radnici koji raspolažu tehničko-tehnološkim znanjima, i to ne samo oni sa visokom stručnom spremom. Tako, potražnja postoji za onima koji se bave razvojem softvera, informacionim tehnologijama, zatim mašinski inžinjeri, rukovaoci mašina za obradu metala, ali i armirači, monteri, zavarivači... Sa druge strane, u mnogo manjoj meri su im potrebni oni koji raspolažu društveno-humanističkim znanjima.

Jedan broj preduzeća, pokazala je anketa, navodi i da pri zapošljavanju novih radnika ima problem jer ne može da pronađe one koji imaju adekvatne kvalifikacije, bez obzira na stepen obrazovanja. To je najviše izraženo u oblastima prerađivačke industrije, u trgovini i građevinarstvu.

Pogledajte sve aktuelne poslove na www.ogledalofirme.com

Prema procenama NZS, najveća planirana zaposlenost trebalo bi da bude u regionu južne i istočne Srbije (5,4 odsto), a najmanja za region KiM (1,8). Posla će, prema ovim podacima, najviše biti u malim preduzećima (oko 7,4 odso), zatim i u srednjim (4,3), dok se najmanji rast zaposlenosti planira za velika preduzeća (1,4).

Istraživanje NZS “Anketa poslodavaca 2016/2017“ rađeno je tokom novembra 2016. godine, na terenu, i u njoj je učestvovalo više od 3.770 preduzeća.

Najtraženija zanimanja

-Stručnjaci za razvoj softvera (projektanti softvera i analitičari),

-Vozači teških teretnih vozila i kamiona

-Trgovački tehničari

-Trgovci u maloprodaji

-Mašinski inženjeri

-Šta se traži od posebnih znanja

Poznavanje informaciono-komunikacione tehnologije
Posedovanje raznih vrsta dozvola (vozačka, za nošenje oružja, razne licence za planere, projektante, izvodjače radova, licence za računovođe, u oblasti saobraćaja...)
Poznavanje stranih jezika
Šta je poželjno od ličnih veština

Sklonost ka radu sa stvarima i proizvodima
Komunikativnost
Tačnost i preciznost
Sklonost ka iznalaženju praktičnih rešenja
Sklonost ka brzom tempu rada

Podelite potpuno anonimno komentar ili platu iz vase firme na www.ogledalofirme.com


Čitaj dalje...

5 zanimanja koja su prošle godine bila NAJTRAŽENIJA, a NISU PROGRAMERI

Najviše šansi za zaposlenje u prethodnoj godini imali su kuvari, automehaničari, frizeri, diplomirani inženjeri elektrotehnike i vozači, dok je… Dalje...

Eto šanse za one koji znaju da kuvaju, popravljaju vozila, računare, šišaju... Manje sreće trenutno imaju fakturisti, operativci u…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA