Kako napisati dobar CV?

na Vesti

Forma CV-a

Preporučljivo je da CV ne prelazi dužinu od jedne strane A4 formata, osim ako nemate bogato radno iskustvo ili konkurišete za radno mesto, gde je potreban opširniji CV. Prilikom pisanja CV-a, koristite neki od ozbiljnijih fontova: Times New Roman, Calibri, Arial ili Tahoma. Veličina fonta treba da bude od 10 do 12 u zavisnosti od vrste fonta, ali nikako preko 12, jer prevelika slova ostavljaju loš utisak.

Vredno je napomenuti da ukoliko tražiš posao, ili bi razmotrio bolje prilike, a umara te da šalješ 1000 CVa na razne kompanije, ovakav sistem agenta za zapošljavanje može da ti nađe posao vrlo brzo ili da otvori nove bolje plaćene pozicije. Pusti našeg agenta da aktivno traži posao za tebe potpuno besplatno. Prijavi se danas.

Kako bi ste izbegli da Vaš CV deluje neozbiljno i nepregledno pridržavajte se sledećih pravila

Tokom pisanja CV-a uvek koristite jedan font;
Nemojte pisati CV samo sa velikim slovima;
Nemojte menjati boju slova (standardna crna je dobar izbor);
Nemojte previše koristiti iskošene i podvučene reči;
Nemojte koristiti c, dj, s i z umesto č, ć, đ, š i đ;
Obratite pažnju na pravopis.

Lični podaci

Ovde je potrebno uneti ime, prezime, vaše kontakt podatke (adresu stanovanja, broj telefona, e-mail adresu). Fotografija nije obavezna, ali je poželjno da je unesete, pogotovo ako poslodavac ima kontakt sa više kandidata. Iz istog razloga mnogi poslodavci i traže da fotografija bude deo CV-ja. Fotografija treba da bude veličine kao fotografija iz lične karte i nikako nemojte stavljati fotografiju na kojoj izgledate neozbiljno, jer treba da ostavite pozitivan prvi utisak.

Obrazovanje

U ovom delu treba da navedete koju ste srednju školu i fakultet završili. Naravno upišite i koji je smer u pitanju, kao i mesto, gde se nalazi srednja škola i/ili fakultet. Navodi se prvo najskorije obrazovanje koje ste stekli, pa ako imate, na primer: master ili magister, prvo to navedite. Prosek navedite samo ako prelazi 8,00.

Radno iskustvo

Ovde navedite firme u kojoj ste radili, period zaposlenja i radno mesto na kojima ste radili. Obavezno navedite i poslove koje ste obavljali, a koji nisu u opisu radnog mesta. Poslove, koji nisu relevantni za radno mesto na koje konkurišete, ne morate dodatno opisivati, već ih samo navedite. Kao i kod obrazovanja i ovde pišite prvo najskorije zaposlenje.

Poznavanje jezika

Navedite sve jezike koje znate i naglasite koji je Vaš nivo znanja (osnovni, srednji, odlični). Obavezno budite iskreni, jer poslodavac lako može da proveri Vaše tvrdnje.

Lista najgorih zanimanja u 2016. godini

Poznavanje rada na računaru

U ovom delu navedite sve programe koje znate da koristite. Budite realni, jer kao i jezik, poslodavac lako može da se proveri Vaš nivo znanja.

Kursevi i seminari

Ukoliko ste učestvovali na nekom seminaru ili ste pohađali neki kurs obavezno navedite. Sebe treba da predstavite kao osobu koja želi da uči i da se usavršava. Ako nemate radno iskustvo ovom delu bi trebali da posvetite više pažnje.

Veštine i sposobnosti

Ovde navedite za šta ste sposobni i veštine koje znate. Obavezno navedite da li imate položenu vozačku dozvolu.

Lične osobine

Navedite lične osobine koje su potrebne za radno mesto na koje konkurišete, na primer: komunikativnost, timski rad, upornost. Često su potrebne osobine navedene u oglasu za posao. Ukoliko neke od tih osobine ne posedujete, nemojte ih navoditi.

Prosečna Plata u Srbiji

Ostalo

U polje ostalo navedite sve što mislite da je bitno, a niste naveli ranije. Možete navesti da posedujete i sopstveni auto, pogotovu ako je potreban za radno mesto na koje konkurišete.


Čitaj dalje...

NE, NISU PROGRAMERI: Najtraženija zanimanja u Srbiji su - inženjeri, frizeri, automehaničari i kuvari!

Eto šanse za one koji znaju da kuvaju, popravljaju vozila, računare, šišaju... Manje sreće trenutno imaju fakturisti, operativci u… Dalje...

Na konkurs Poreske uprave za 100 novih inspektora prijavilo se čak 1.808 kandidata, saznaje "Blic". Vredno je napomenuti…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA