Radnik DIS-a: Zabranili mi odlazak u WC van pauze

na Vesti

Zbog toga što je osnovao sindikat u firmi i pobunio se zbog neisplaćenih doprinosa, Ivica Kostić tvrdi da više od godinu dana trpi mobing u kompaniji DIS, a poslednja u nizu kaznenih mera, kako kaže, jeste zabrana odlaska u toalet van pauze.

O njegovom slučaju pisano je i prošlog juna, a od tada su se neke stvari promenile jer je DIS njemu i većini radnika uplatio doprinose za četiri godine, ali ne i za poslednje dve. Međutim, neke stvari su ostale iste.

"I dalje sam pod kaznom, telefon mi nije dozvoljen, a od skora ni odlazak u toalet van pauze od pola sata. Jednog prepodneva me je pozvala direktorka maloprodaje na razgovor, kom su prisustvovala još dva direktora i rekla mi da sam pre nekoliko dana još tri puta bio u WC-u i pitala me šta sam radio toliko. Kada sam joj rekao da ne bih da obrazlažem šta sam radio, rekla mi je da za mene više nema odlazaka mimo pauze jer 'po zakonu kompanije, to nije dozvoljeno'", kaže za list Danas Ivica Kostić, predsednik Samostalnog sindikata u kompaniji DIS.

Pogledajte sta zaposleni kazu o ovoj kompaniji

On tvrdi da mu je na pitanje kako taj zakon kompanije ne važi i za druge ona odgovorila "to samo za tebe važi".

"Pitao sam je onda u kom zakonu piše da ja ne smem u toalet kad imam potrebu, da bi mi ona rekla: kad mi budeš pokazao gde piše i u kom zakonu stoji da smo dužni da ti dozvolimo odlazak u toalet, donesi zakon, razmotrićemo", ističe Kostić. On kaže da je nadređene obavestio o tome i doneo potvrdu od lekara da ima hroničnu upalu bešike, te da ne može da naredi organizmu kada da ide u toalet, kao i da je o svemu što mu se dešava na radnom mestu, u novobeogradskoj prodavnici, obavestio generalnog direktora. Povratnu informaciju od njega, kako kaže, nije dobio.

Ukoliko ste doživeli mobing u firmi, ostavite potpuno anonimno komentar i podelite vašu priču sa gradjanima Srbije

Ivica Kostić podseća da je mobing, prebacivanje na kasu i smanjenje plate, počeo početkom prošle godine, kada su u kompaniji saznali da je osnovao sindikat. "I u tom razgovoru direktorka me je opet pitala za sindikat i rekla da njime mogu da se 'bavim kod kuće, ali ne u firmi'", napominje Kostić za Danas.

On tvrdi da je od prošle godine zbog pritiska rukovodstva gotovo ceo sindikat "ispisan", te da su nedavno u firmu dolazili i advokati koji su se predstavljali kao "gazdini" i razgovarali sa preostalim članovima sindikata, između ostalog i o tome da li podržavaju Ivicu Kostića, koji je o svemu što mu se dešava pisao na svom nalogu na Fejsbuku.

Vredno je napomenuti da ukoliko tražiš posao, ili bi razmotrio bolje prilike, a umara te da šalješ 1000 CVa na razne kompanije, ovakav sistem agenta za zapošljavanje može da ti nađe posao vrlo brzo ili da otvori nove bolje plaćene pozicije. Pusti našeg agenta da aktivno traži posao za tebe potpuno besplatno. Prijavi se danas.

U kompaniji DIS kažu da "niko od neposrednih rukovodilaca Ivice Kostića nije komunicirao na temu sindikalnog organizovanja", međutim nigde konkretno ne demantuju da je Kostiću zabranjeno da odlazi u toalet van predviđene pauze. "Netačno je da poslodavac primenjuje dvostruke standarde u ponašanju prema Ivici Kostiću i drugim zaposlenima i da mu se od strane poslodavca ograničavaju bilo koja prava priznata Zakonom i Ugovorom o radu", ističu za ovaj list u kompaniji DIS.

Radnik "Goše" se obesio u fabrici

Tema sastanka na koji je Ivica Kostić pozvan bila je, kako kažu, isključivo poštovanje Ugovora o radu i Zakona o radu, tačnije napuštanje radnog mesta mimo vremena predviđenog za korišćenje pauze i neobaveštavanje neposrednog rukovodioca o istom. "Apsolutno odbacujemo sve optužbe da su zaposleni izloženi bilo kakvom pritisku i lošem tretmanu zbog članstva u sindikatu zaposlenih i smatramo takve tvrdnje zlonamernim", navode u DIS-u.

I dok Ivica Kostić tvrdi da su mu iz DIS-a i to tek kad je na njegov dopis reagovala Agencija za borbu protiv korupcije, uplaćeni doprinosi za 2011, 2012, 2013. i 2014. godinu, ali ne i za poslednje dve godine u DIS-u ističu da oni "sve obaveze prema zaposlenima redovno izmiruju". Tvrde da poštuju zakone, da ih redovno kontrolišu i da nije zabeležen nijedan slučaj kršenja zakona.

"Ugled kompanije DIS se bez ikakvog povoda narušava, iako smo već više puta objašnjavali situaciju koju smo u ranijem periodu imali sa PIO fondom, a koja je uspešno rešena. Naime, komapnija DIS redovno i blagovremeno uplaćuje doprinose za sve zaposlene u kompaniji. Problem postoji u PIO fondu, jer se kasni sa knjiženjem uplaćenih iznosa", napominju u kompaniji DIS.

tekst preuzet sa 021.rs


Čitaj dalje...

Ovo je 10 NAJGORIH SRPSKIH FIRMI

Zbog dužine stečajnih postupaka od neÅ¡to viÅ¡e od 16 godina, ZZ "Stara Moravica", GP "Rad"… Dalje...

Beograd -- Po poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata isplaćena u Srbiji proÅ¡log…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA