Ovo je 10 NAJGORIH SRPSKIH FIRMI

na Vesti

Zbog dužine stečajnih postupaka od nešto više od 16 godina, ZZ "Stara Moravica", GP "Rad" i "Jugoeksport" mogli bi da uđu u Ginisovu knjigu rekorda.

Da stvar bude gora, ovo nisu jedine kompanije gde se stečaj odužio unedogled, jer ih je još 17 na neslavnoj listi gde ovaj proces traje od 10 do 16 godina. Doduše, i broj od 6.321 stečaja, koliko je u Srbiji pokrenuto, od kojih je 2.106 aktivnih, može da dovede do toga da i sama država dospe u knjigu neobičnih rekorda.

Vredno je napomenuti da ukoliko tražiš posao, ili bi razmotrio bolje prilike, a umara te da šalješ 1000 CVa na razne kompanije, ovakav sistem agenta za zapošljavanje može da ti nađe posao vrlo brzo ili da otvori nove bolje plaćene pozicije. Pusti našeg agenta da aktivno traži posao za tebe potpuno besplatno. Prijavi se danas.

U 20 kompanija sa najdužim stečajem zaposleno je oko 3.000 ljudi, koliko je nekada radilo samo u jednom delu građevinskog preduzeća "Rad". Sada je to davno prošlo vreme, jer je od ove velike kompanije ostala samo poslovna zgrada u centru Beograda, kao simbol nekada moćnog "Rada". Ništa nije bolja situacija ni sa drugim firmama sa top-liste "20 najdužih stečajeva", pa su tako kao simbol moći "Inexa", "Jugoeksporta", "Godomina", "Jastrepca" iz Kruševca ostala samo imena, ali i poslovne zgrade i primamljive lokacije.

Jedan od stečajnih upravnika tvrdi da su upravo one mamac za srpske bogataše.

Zato se i razvlače ovi postupci da bi se po mizerno niskim cenama prodao poslovni prostor. Primer za to je poslovna zgrada "Jugoeksporta" u Kolarčevoj, koja je prodata Petru Matijeviću za 7,3 miliona evra, koju je sud poništio. Ovo razvlačenje stečaja je nezabeleženo u svetu, gde traje nekoliko meseci i služi da bi se brzom procedurom spasli zdravi delovi kompanija i iz njih namirili poverioci i radnici. Kod nas stečaj nikog nije spasao već ga je zavio u crno. Ne računam tu srpske tajkune, koji su se od njih uglavnom ovajdili, jer su kupovali velike gigante za male pare. Sve u svemu, stečaj je u Srbiji način da se kupi vreme da se radnicima ne kaže direktno da su ostali bez posla jer to je politički neisplativo - objašnjava naš sagovornik.

Slično mišljenje ima i Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija.

Pogledajte kako sada posluju neke velike firme u Sribji

Univerexport

Banini

Swisslion

Yura Corporation

Siemens

Dugim stečajnim postupcima država kupuje vreme. Vlast od njih ima politički profit, ali građani Srbije su na gubitku jer te maratonske procese plaćaju poreski obveznici Srbije. Zato mora da se stavi tačka na ovu praksu koja je vlasti politički isplativa, ali za građane je ekonomski neizdrživa - kaže Dobrašinović za "Blic".

Aktivno 2.106 postupaka

U Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika kažu da u Srbiji trenutno ima 2.106 aktivnih stečajnih postupaka. Prosečno vreme trajanja 6.321 stečaja, koliko je u Srbiji pokrenuto, jeste tri godine, dok je prosečno vreme trajanja stečajnih postupaka pokrenutih po Zakonu o stečaju iz 2010, a kojih je ukupno 4.759, nešto više od dve godine. Ukupno je obustavljeno 588 postupaka, dok je 3.627 stečaja zaključeno - kažu u ALSU.

tekst preuzet sa blic.rs


Čitaj dalje...

ISTRAŽUJEMO Gde najviše možete da zaradite kao sezonski radnik, a čega da se ČUVATE

Za sezonske poslove najčešće se opredeljuju studenti i mladi nezaposleni ljudi, kao i osobe u penziji.… Dalje...

Zbog toga Å¡to je osnovao sindikat u firmi i pobunio se zbog neisplaćenih doprinosa, Ivica Kostić tvrdi…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA