ISTRAŽUJEMO Gde najviše možete da zaradite kao sezonski radnik, a čega da se ČUVATE

na Vesti

Za sezonske poslove najčešće se opredeljuju studenti i mladi nezaposleni ljudi, kao i osobe u penziji. Berači voća i povrća, dadilje, ugostiteljski radnici, fotografi - samo su neka od traženih zanimanja.

Pogledajte sve trenutne aktuelne poslove kod nas

Koliko je posao berača u Srbiji popularan, govori podatak da vlasnici gazdinstva sve češće traže ozbiljne radnike sa višegodišnjim iskustvom. Vlasnici ili zakupci voćnjaka za branje malina, kupina, jabuka, breskvi nude dnevnice od 1.800 do 2.300 dinara, a sredinom jula kreće berba borovnica te dnevnica raste i do 4.000. Za berače je obezbeđen smeštaj koji dele s kolegama i hrana. Ovih poslova najviše ima u Arilju, Ivanjici, Guči, Kosjeriću, dok je za branje jabuka i breskvi popularan Boleč.

Vredno je napomenuti da ukoliko tražiš posao, ili bi razmotrio bolje prilike, a umara te da šalješ 1000 CVa na razne kompanije, ovakav sistem agenta za zapošljavanje može da ti nađe posao vrlo brzo ili da otvori nove bolje plaćene pozicije. Pusti našeg agenta da aktivno traži posao za tebe potpuno besplatno. Prijavi se danas.

Radnici na poljoprivrednim gazdinstvima za poslove skupljanja sena, priprema njive za setvu radnicima plaćaju 180 dinara po satu. U prestoničkim kafićima cena jednog odrađenog dana konobarisanja je oko 1.000, 1.200 dinara, dok je u drugim gradovima nešto niža. U ponudi je i posao čuvanja ovaca, a gazde primaju "samo ozbiljne". Zainteresovanima su obezbeđeni smeštaj i hrana, a farmeri plaćaju i do 400 evra mesečno.

Osim voća beru se i paradajz, krastavac, paprika. Oni koji zaradu računaju po ubranom kilogramu kažu da će ove godine za tu količinu zaraditi 35 dinara.

Za istu količinu ubranih jagoda u Finskoj zarada je oko tri evra.

Zato je za one koji su spremni da napuste zemlju na nekoliko meseci odlazak u inostranstvo idealna prilika da zarade i do dva puta više nego u Srbiji!

U Crnoj Gori je velika potražnja za kuvarima, konobarima i drugim pomoćnim radnicima, ali je njihovim novim zakonima procedura zapošljavanja znatno otežana. Ipak, vredi se pomučiti jer za posao kuvara može da se zaradi od 800 do 1.200 evra, restoranskog konobara od 300 do 500 evra (plus bakšiš), pomoćnog kuvara od 400 do 500 evra. Za posao domaćina na brodu plate su i do 1.000 evra mesečno, ali posao podrazumeva i održavanje higijene, pranje veša, serviranje...

Na Hrvatskom primorju sobarice leti imaju platu u rasponu od 500 do 700 evra, turistički vozači od 500 do 600 evra, prodavci sladoleda od 500 do 600 evra, kuvari i pica majstori od 1.000 do 1.400, dadilje od 400 do 500 evra, a konobari od 800 do 1.000 evra (plus bakšiš). Razlika u radu u Crnoj Gori i Hrvatskoj je u tome što mnogi poslodavci iz Hrvatske ne plaćaju sezoncima smeštaj niti im nadoknađuju troškove puta. Za sezonske poslove u Hrvatskoj se osim obaveznog engleskog jezika traže i poznavaoci italijanskog, dok u Crnoj Gori preovladava potreba za znanjem ruskog jezika.

Sve popularnija destinacija za rad mladih je Grčka, a najteži korak u dobijanju posla u ovoj državi je to što Srbija nije članica EU. U ovoj zemlji za posao fotografa morate imati dozvolu B kategorije, a plata je od 700 do 1.600 evra. U prodavnici kože u Grčkoj plata je 700 evra, a osim engleskog poželjni jezici su srpski, ruski ili rumunski. Starosna granica za skoro sve poslove je 35 godina. Obučeni spasioci imaju platu od oko 650 evra, a dnevnica barmena ide i do 45 evra.

U Grčkoj se strogo pridržavaju politike da jedan dan nedeljno bude slobodan, često je radno vreme dvokratno, a skoro je nemoguće zaposliti se bez pasoša neke od zemalja EU.

Srpski radnik u dilemi: Ćutati i trpeti ili dobiti otkaz?

OGLASI IZA KOJIH SE KRIJE PROSTITUCIJA

Građanima koji žele da se oprobaju na poslovima u inostranstvu posebno se savetuje da obrate pažnju na oglašivača. Neretko se prethodnih godina iza oglasa za posao krila prostitucija. I to uglavnom kada je reč o čuvanju dece, radu u kući ili poslovima u ugostiteljstvu, koji su obično bili paravan za prinudnu prostituciju i seksualnu eksploataciju. Podatak iz 2015. godine kaže da je prijavljeno 40 takvih slučajeva.


Čitaj dalje...

SRPSKA TUGA: Radnici u Idei ne mogu da kupe ni kiflu za topli obrok, ali to nije sve!

Da je položaj zaposlenih u Merkatoru S i Idei, čiji je vlasnik hrvatska firma Agrokor, veoma loš, govori i… Dalje...

Zbog dužine stečajnih postupaka od nešto više od 16 godina, ZZ "Stara Moravica", GP "Rad" i "Jugoeksport" mogli bi…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA