Iza vesti o najvećim platama u dva nerazvijena grada krije se TUŽNA ISTINA

na Vesti

Statistika je dve najnerazvijenije opštine sa juga Medveđa i Kuršumlija stavila u sam vrh u Srbiji po visini neto primanja u maju - sa 68.784 odnosno 67.964 dinara. Igra brojeva i ovaj put, na tren je od najsiromašnijih napravila najuspešnije, sa zaradom većom i od proseka u Srbiji. Iza svega toga, međutim, krije se tužna istina.

Vredno je napomenuti da ukoliko tražiš posao, ili bi razmotrio bolje prilike, a umara te da šalješ 1000 CVa na razne kompanije, ovakav sistem agenta za zapošljavanje može da ti nađe posao vrlo brzo ili da otvori nove bolje plaćene pozicije. Pusti našeg agenta da aktivno traži posao za tebe potpuno besplatno. Prijavi se danas.

U aprilu, situacija drastično drugačija. U Medveđi je bilo isplaćeno neto 42.535 dinara zarade (za 26.000 manje u poređenju sa majem), a u Kuršumliji za 40.000 - 27.150 dinara!

A kako je došlo do te statističke ujdurme?

Kako saznajemo u Republičkom zavodu za statistiku, razlog je metodologija, odnosno dinamika isplate, to što je došlo do isplate jedne i po zarade više u odnosu na prethodni mesec u nekoj od firmi i tako se od realnog proseka napravio "nerealni".

Radnici u ovoj firmi u Srbiji nisu primili 63 plate, a i dalje dolaze na POSAO!

Inače, u opštini Medveđa glavni razlog viših primanja jesu zarade rudara u rudniku Lece, čije se plate kreću od 38 do 42 hiljada dinara.

Sem rudara u Opštini Medveđa u kojoj realno živi 5.000 stanovika, u radnom odnosu su i zaposleni u lokalnoj samoupravi i državnoj upravi i radnici u malim trgovinam što čini oko 200 - 250 zaposlenih.

Zato kada 380 rudara primi dve plate, prosek primanja se drastično uveća - objašnjavaju u lokalnoj samoupravi.

Slična situacija u Kuršumliji, mnogo više je onih koji ne rade, nego zaposlenih. Loše sprovedena privatizacija, od mnogih radnika napravila je socijalne slučajeve. Firme nekadašnji giganti koje su upošljavale na hiljade radnika - "Metalac", ŠIK Kopaonik, "7. Juli Kuršumlija" odavno ne postoje.

Pogledajte koliko su plate u sta zaposleni misle o firmama u Srbiji

Posao retki imaju u "Planinki" koja gazduje Prolom i Lukovskom banjom, a pravim srećnicima se smatraju oni koji rade u dve osnovne škole, jednoj srednjoj školi, policiji, opštini i domu zdravlja.

Otišli smo iz Kuršumlije pre dve nedelje, trbuhom za kruhom. Sada smo u Aleksincu, muž radi sezonski, a ja i kćerka smo kod kuće, koju smo iznajmili. Perspektive u Kuršumliji nije ni bilo niti će i biti na žalost, tako da se sve više mlade porodice sele iz ovog grada na Toplici - priča Mirjana Todorović.

teks preuzet sa blic.rs


Čitaj dalje...

Ogledalo Firme - Obaveze i Pravila Korišćenja Biznis Paketa

Ova pravila korišćenja i obaveze se odnose na pristup, korisćenje naÅ¡eg poslovnog websajta, emailova i… Dalje...

U krugu fabrike "Fijat krajsler automobili Srbija" (FCA) u Krugujevcu danas je održan drugi jednočasovni Å¡trajk…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA