Kako da saznate PRAVU ISTINU o potencijalnom poslodavcu

na Vesti

Otvorila se pozicija u određenoj kompaniji i razmišljate da se prijavite… Ili ste dobili ponudu za posao u određenoj kompaniji. Šta radite u tim situacijama? Naravno, krećete u pohod na informacije zato što želite što više da saznate o svom potencijalnom poslodavcu.

Kakva je atmosfera, kakav je odnos prema zaposlenima, kakve su plate, šta se nudi zaposlenima, mogućnosti za napredovanje… Ovo su samo neka od pitanja sa kojima se suočavamo kada razmišljamo o određenoj kompaniji kao svom potencijalnom poslodavcu. A metode koje koristimo kako bismo do odgovora došli, su različite. Od toga da se raspitujemo kod kolega, porodice, prijatelja, poznanika, komšija, do toga da pretražujemo informacije po internetu.

Najviše nas naravno zanimaju informacije iz prve ruke, i to potvrđuju istraživanja – prema rezultatima ankete koju je sproveo sajt Poslovi.infostud oko 60 odsto ispitanika je navelo da su im za formiranje stava o određenoj kompaniji najbitnija iskustva zaposlenih.

Sa druge strane, insajderske informacije do kojih dođete vam obezbeđuju veće šanse za zaposlenje. Međutim, ukoliko nemate brata, kuma, komšiju, pašenoga ili devera zaposlenog u dotičnoj kompaniji, od velike koristi vam može biti sajt Glassdoor.

Glassdor je on-line zajednica u kojoj njeni članovi anonimno dele informacije o kompanijama u kojima su se prijavili za posao, u kojima rade ili su radili. Koja vrsta informacija se deli? Bukvalno sve! O rukovodstvu kompanije, organizacionoj kulturi, zaradama, mogućnostima za razvoj karijere, benefitima koji se nude zaposlenima, problemima u toj kompaniji i svemu ostalom. Čak možete dosta da saznate o procesu odabira kanditata, sa kakvim se zadacima kandidati susreću, koja se pitanja postavljaju, kao i kako da se što bolje pripremite za različite krugove izbora kroz koje ćete proći.

Ono što je najvažnije jeste da poslodavci koji se komentarišu ne mogu da obrišu negativne komentare, ali ni da promovišu pozitivne. Prema podacima Glassdoora, oko 20 odsto sadržaja se ne objavljuje na platformi, jer predstavlja pokušaj poslodavca da na neki način doda pozitivne komentare o sebi.

Glassdoor je globalni sajt, ali prisutne su i kompanije koje posluju u Srbiji. Tačnije njih oko 900. Anonimni posetioci svakodnevno komentarišu i ocenjuju poslodavce u Srbiji ocenama od 1 do 5. Isti faktori se ocenjuju u Srbiji i u svetu: korporativna kultura, balansiranje poslovnog i privatnog života, menadžment, benefiti i mogućnosti za razvoj karijere.

U Srbiji, dijapazon ocena je širok, ide od 2,2 do 4,4. To znači da u našoj zemlji zaista ima dobrih poslodavaca, ali i onih ne tako dobrih. Jedna od kompanija koja ima odlične ocene je Japan Tobacco International (JTI), multinacionalna kompanija koja posluje u 126 zemalja širom sveta uključujući Srbiju. Na globalnom nivou JTI je ocenjen prosečnom ocenom 3.8 (prosečna ocena svih kompanija iznosi 3,3).

Čak 73% ocenjivača bi preporučilo kompaniju prijatelju, 85 odsto ima pozitivno mišljenje o generalnom direktoru i predsedniku kompanije, dok 57 odsto njih smatra da kompanija omogućava pozitivan pristup poslu, pruža pokretačku energiju i motivaciju. Kada je reč o kompaniji u Srbiji, sve ocene su više od 4, te možemo reći da je JTI jedan od vodećih poslodavaca u Srbiji.

Od domaćih sajtova koji se bave ovom temom, www.ogledalofirme.com zovani sajt koji zaposlenima pruža mogućnost da ostavljaju anonimne komentare o svojim poslodavcima, na najrazličitije teme.

Sajt garantuje da se informacije o autorima komentara čuvaju u tajnosti i da kompanije ni na koji način ne mogu da dođu do njih, niti utiču na njihovo objavljivanje. Jedini komentari koji se ne objavljuju su oni koji sadrže psovke, neprimerene izraze ili direktne uvrede. Prema podatku iz 2016, na sajtu se mogu naći informacije o 3.500 kompanija u Srbiji.


Čitaj dalje...

Borba Protiv Lažnjaka i Prevaranata

Kao Å¡to ste mogli da primetite od pre par dana svi naÅ¡i članovi moraju da poÅ¡… Dalje...

Ova pravila korišćenja i obaveze se odnose na pristup, korisćenje naÅ¡eg poslovnog websajta, emailova i…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA