Većim platama otimaju radnike

na Vesti

Zrenjaninski privrednici muku muče da zadrže svoje zaposlene. Žale se da bukvalno preko noći ostaju bez čitave smene.

ZRENjANINSKIM privrednicima nikako ne prijaju dobre zarade koje nemačka kompanija "Drekslmajer" daje svojim zaposlenima, jer iz tih razloga gube svoje radnike. Poslovnim ljudima u najvećem banatskom gradu, kako tvrde, najviše smeta što se u takvim "transferima" ne poštuje otkazni rok, pa bukvalno preko noći ostaju bez čitave smene.

Preduzetnici, međutim, tvrde da nemaju ništa protiv većih plata, ali da ih država subvecionisanjem velikih stranih kompanija stavlja u neravnopravan položaj.

,Ne smetaju nama plate, već sistem u kom se domaći privrednici stavljaju u neravnopravan položaj" - kaže Dragan Vidaković, preduzetnik iz Zrenjanina, koji ima više firmi u kojima radi oko 170 radnika. - ,Zar ih subvencije od 8.000 do 10.000 evra po radnom mestu koje dobijaju velike strane kompanije, ne stavljaju u privilegovan položaj. Zar jedan veliki "Kontinental" nije dobio milionske subvencije za zapošljavanje programera, za kojima je velika potražnja i kojih nema dovoljno. Naravno da će oni moći više da plate od nas."

IDU GDE IM JE BOLjE

Sa negodovanjem privrednika zbog gubitka radne snage upoznato je i poslovodstvo u "Drekslmajeru". Direktor ove kompanije Mihael Vagner je za zrenjaninsku televiziju Santos izjavio da je dobio nekoliko poziva od zrenjaninskih privrednika. On je izjavio da su u ovu fabriku koja zapošljava 5.000 ljudi, uvek dobrodošli kvalitetni radnici, a da je ovo slobodno tržište na kom svaki radnik može da ide tamo gde smatra da mu je bolje. Tvrdi da su od države subvencije dobili 2012, kada su duplirali broj zaposlenih.

Vredno je napomenuti da ukoliko tražiš posao, ili bi razmotrio bolje prilike, a umara te da šalješ 1000 CVa na razne kompanije, ovakav sistem agenta za zapošljavanje može da ti nađe posao vrlo brzo ili da otvori nove bolje plaćene pozicije. Pusti našeg agenta da aktivno traži posao za tebe potpuno besplatno. Prijavi se danas.

Zrenjaninske gazde će po svemu sudeći morati da se odreknu dela zarade i da povišicama pokušaju da zadrže svoje radnike. Zrenjaninci ne kriju da većina njih od privatnika dobija minimalac od 25.000 dinara, sa kojim ne može da se preživi.

,,Pozdravljamo razvoj tržišta rada, jer će rast plata dovesti do veće kupovne moći, što odgovara svima" - kaže Vidaković.

,,Većina preduzetnika je spremna da poveća zarade dokle god im to mogućnosti dozvoljavaju. Problem je što kada prelaze u nemačku fabriku radnici dobijaju uslov da odmah pređu, pa se otkazni rok od 15 dana ne poštuje. Tako se poslodavci nađu u problemu. Tek kada radnici pređu, suoče se sa problemima i uslovima rada. Bilo je njih koji su odlazili, ali su se brzo vraćali, jer plata nije u skladu sa radom koji se zahteva. Oni su došli iz Rumunije, jer bi tamo radnika plaćali bar 200 evra više."

,,Drekslmajer" je jedan od najvećih poslodavaca u regionu sa više od 5.000 radnika. Kolika je tamo zarada, to je poslovna tajna, ali tvrde da je iznad proseka. Prema statistici, prosečna plata u Zrenjaninu iznosi 48.581 dinar.

Preuzeto sa Večernje novosti


Čitaj dalje...

I GAZDE BI DA ŠTRAJKUJU - Poslodavci se pobunili zbog novog zakona, traže pravo na "ODBRAMBENI LOKAUT"

Povodom Nacrta zakona o štrajku i poslodavci imaju svoje primedbe, a u pismu koje je Unija poslodavaca uputila Ministarstvu… Dalje...

Portali Nikadvise.com i Ogledalo Firme su zvanično dogovorili saradnju sa ciljem što boljeg unapređenja usluge koje nude ova…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA