ALARMANTNO Više od polovine žena u Srbiji niti radi, niti traži posao

na Vesti

https://sadrzaj.ogledalofirme.com/content/images/2018/06/caak9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWldRN01EQV8vN2JkYTQ4MzQ5NTllY2UzZTYxNjg2NTRmZThkZTBkNmEuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB.jpg

Čak 53,7 odsto žena u Srbiji je radno neaktivno - nemaju posao, ali ga ni ne traže, pokazuju podaci istraživanja koje je sprovela Parlamentarna budžetska kancelarija u saradnji sa Republičkim zavodom za statistiku.

Taj podatak baca u senku dobre vesti da je u 2017. zaposleno 127 hiljada žena više u odnosu na 2014, a ništa manje obećavajuć nije ni podatak da se za te tri godine nije značajno smanjio jaz između žena i muškaraca u pogledu stepena zaposlenosti.

Pre tri godine stopa nezaposlenosti muškaraca je bila 18,3, a kod žena 20,3 odsto. U 2017. godini smanjena je nezaposlenost i jednih i drugih, s tim što se razlika u zaposlenosti polova nije umanjila: nezaposlenih muškaraca je 12,8, a žena 14,3 odsto.

Više od polovine žena starijih od 15 godina niti radi niti traži posao. Ono što privlači pažnju, ako pogledamo grafikon jeste da je taj procenat značajno viši nego kod muškaraca, kod kojih je to slučaj u 38 odsto slučajeva.

Postoji nekoliko razloga za visoku stopu neaktivnosti žena, a ona je jednim delom posledica razlika u starosnoj stukturi - oko 25 odsto žena je starije od 65 godina, dok je kod muškaraca to slučaj u 20 odsto.

Najveći razlog za neaktivnost je svakako broj penzionisanih ljudi, oko polovine neaktivnih na tržištu rada.

Ostali važni razlozi su školovanje, obuke, bolest, nesposobnost za rad. Takođe, uočava se da žene u većoj meri od muškaraca ne učestvuju na tržištu rada zbog brige o deci ili bolesnim licima ili zbog drugih ličnih i porodičnih razloga - oko 11 odsto žena i samo dva odsto muškaraca.

Ako pogledamo položaj žena na tržištu rada u starosnim grupama, u najboljoj poziciji su žene starosti između 35 i 55 godina, stopa nezaposlenosti kod njih je najniža.

Žene starije od 55 godina su pretežno neaktivne na tržištu rada, dok je kod starosne grupe od 15 do 24 godine stopa nezaposlenosti i dalje visoka, 36,3 odsto, ali svakako manja nego u 2014. kada je iznosila 50 odsto.

Nivo obrazovanja značajan je za položaj žena na tržištu rada. Sa povećanjem nivoa obrazovanja žene su aktivnije na tržištu rada i raste broj zaposlenih žena.

Najviše su zaposlene visokoobrazovane žene. Takođe, sa većim stepenom obrazovanja smanjuje se jaz koji postoji između žena i muškaraca u stopi zaposlenosti, gde je razlika gotovo zanemarljiva.

Preuzeto sa blic.rs

Vredno je napomenuti da ukoliko tražiš posao, ili bi razmotrio bolje prilike, a umara te da šalješ 1000 CVa na razne kompanije, ovakav sistem agenta za zapošljavanje može da ti nađe posao vrlo brzo ili da otvori nove bolje plaćene pozicije. Pusti našeg agenta da aktivno traži posao za tebe potpuno besplatno. Prijavi se danas.

Da li i osobe koje su u penziji treba da traže posao kao i osobe koje još uvek završavaju srednju školu? Da li su u ovo istraživanje uključene i žene koje rade na crno?

Da li je to sve baš tako?


Čitaj dalje...

Mirnim rešavanjem sporova do plate i prestanka mobinga?

Zaposleni u Srbiji uskoro će moći bez podnoÅ¡enja tužbi sudu da zahtevaju isplate pune zarade… Dalje...

“Dobar dan! Da li ste vi Stefan?” “Da,ja sam.” “Zovem Vas u vezi…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA