"Niko nije naivan da misli da će u Srbiji preko noći biti plata od 1.000 EVRA"

na Vesti

Niko nije naivan da misli da ćemo u Srbiji preko noći doći do 1.000 evra plate, ali potrebno je da se obezbedi poštovanje zakonskih propisa, Zakona o radu, da radnici primaju platu, da plata ne kasni, da ne bude da platu ne primaju mesecima, da se ne plaća prekovremeni rad. Ovde je pravilo da se radi prekovremeno, radnik dobije slobodne dane koje nikad ne može da iskoristi... To su prvi mali koraci koji su realni da se primene već od sutra, kaže predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

Prema njenim rečima, u sferi radnih odnosa u Srbiji je malo toga pozitivnog o čemu može da se govori.

Moramo da uradimo nešto jer je minut do 12

"Ali moramo tako da govorimo da bi probudili i vlast i sindikate, da uradimo nešto jer je minut do 12. Ne možemo da se pohvalimo bilo čim dobrim, kada od naše vlasti čujemo non-stop da postoji državni projekat da je radna snaga jeftina, ali dobra. Pozivaju se investitori da dođu jer je ovde nezahtevna radna snaga po paroli "bolje išta nego ništa". Ali naši radnici masovno pokazuju odlaskom da ne pristaju na to, politika mora da se menja. Dosta nam je kablova, pakovanja i spajanja kablova, dosta nam je takve industrije" - navela je Savić na Prvoj TV.

Ona tvrdi da nijedna radna grupa nikada nije rešila nijedan problem i dodala da je ovo globalni i veliki problem i sva ministarstva moraju da se uključe, prenosi B92.

Srbija ne može da stvori platu 1.000 evra

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca kaže da za veće plate u Srbiji jednostavno nema odakle da se izdvoji.

"U celom svetu se iz siromašnijih zemalja ide u bogatije. Mi već osećamo nedostatak kvalifikovane radne snage jer naš obrazovni sistem nije bio dobvoljno dobar a sada kod smanjivanja broja radnika ovde još je manji broj kvalitetnih izvršioca koji su potrebni za savremenu privredu" - naveo je Atanacković.

Na konstataciju da li to znači da će srpski poslodavci kapitulirati pred tim teškoćama, Atanacković kaže da će se postupati u granicama mogućnosti

"Ali da se za nekvalifikovani rad da plata od 1.000 evra to je apsolutno nemoguće, to ne postoji, mi to ne stvaramo. Nemačka ima BDP po glavi stanovnika od 30.000 do 40.000 evra, mi imamo od 5.000 do 6.000 evra. Mi smo jedna od najsiromašnijih država Evrope. Mi imamo evropske želje, ali afričke mogućnosti" - smatra Atanacković.

Ogledalo Firme: Najmanje Plate Imaju

Dok šefovi uživaju na raznim putovanjima, radnici sastavljaju kraj sa krajem. Nezadovoljstvo zaposlenih u ovim kompanijama potvrđuju i njihovi komentari ostavljeni na sajtu Ogledala Firme: "Kriminal u praksi: plata 18.000 dinara, rad preko omladinske a bonus prazna priča" Da poslodavci ne poštuju svoje zaposlene, dokazuje i sledeća rečenica "Plate su i do dva puta niže od minimalca iako je fond radnih sati visok". Rad se ne ceni, a plate su mizerne. Robovlasništvo 21. veka. Ako radite u ovim kompanijama znajte da ste u najmanje plaćenim kompanijama u Srbiji.

Cycle credit

Cycle credit

209 EUR prosek

BNT d.o.o.

BNT d.o.o.

211 EUR prosek

Futura plus

Futura plus

214 EUR prosek

A evo koje se još kompanije nalaze na tom spisku:

Pogrešna poreska politika

Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, kaže da masovan odlazak postoji zbog visine zarada, ali ne samo zbog toga.

"Žene nisu zadovoljne naknadama kada odu na porodiljsko odsustvo, poreski tretman je loš, nema olakšica za više dece kao što je u Nemačkoj da imate olakšice za to što imate dvoje ili troje dece pa na kraju godine da vam država vrati deo od poreza" - ističe on.

S druge strane, Savić i Vuković smatraju da novca ima, ali da nije dobro raspoređen.

"Nemamo progresivnu poresku politiku koja bi mladima pružila bolju perspektivu" - navodi Vuković.

Vučić: Minimalac sa 27.000 ide na 30.000 dinara

Ako uzmemo u obzir period od 2016te pa sve do sada, prema podacima Ogledala Firme, evo u kojim kompanijama zaposleni muku muče sa malim platama a promene nisu ni na vidiku. Da li onda možemo očekivati povećanje minimalca?

Predsednik Srbije najavio je da će ove godine biti još jedno povećanje minimalne cene rada i da će sa sadašnjih 27 doći do 30 hiljada dinara.

On je objasnio da je to važno za one koji imaju najniža primanja kao što su radnici na poslovima održavanja, poput čistačica.
"Minimalac u Srbiji od početka januara iznosi nešto više od 27.000 dinara, i reč je o rastu minimalca od 42 procenta u odnosu na period kada je bio 15.000" - rekao je predsednik.

Izvor: Blic.rs


Čitaj dalje...

Samo ti radi, plata će biti!

Bojan P. se javio na oglas koji je objavljen na jednom od najpoznatijih sajtova za zapoÅ¡ljavanje u Srbiji.… Dalje...

U poslednje vreme je sprovedena gomila istraživanja koja se bavi upravo radom i produktivnošću, s ciljem,…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA