Samo ti radi, plata će biti!

na Vesti

Bojan P. se javio na oglas koji je objavljen na jednom od najpoznatijih sajtova za zapošljavanje u Srbiji. Tražili su varioca – njegova struka. Pripremio je dokumentaciju i otišao na razgovor.
Pošto se nedavno doselio u Beograd, nije imao povlašćenu karticu za prevoz za nezaposlene. Živi na levoj obali Dunava, pa je do Zemuna (gde se nalazi firma) morao da promeni tri autobuske linije. Put do potencijalnog poslodavca koštao ga je 219 dinara. Isto toliko i povratak. Neće da se švercuje.

Razgovor je prošao brzo i, čini se, uspešno. Radno vreme je od 7 do 15 sati, radi se šest dana nedeljno, jedan dan je slobodan. Plata – dvadesetak hiljada dinara.

"Pomislio sam, bolje išta nego ništa" – kaže Bojan za portal Nadlanu. – "Privremeno živim kod rođaka na periferiji, pa ću za nekoliko meseci moći da stanem na svoje noge i pronađem neki sobičak za pedesetak evra blizu firme. Usput, upoznaću nove ljude, a posle posla ću moći da fizikališem makar nedeljom, da živim pristojnije, dok mi ne stignu papiri za inostranstvo."

Radićeš tri meseca bez plate

Međutim, poslodavac je bez imalo ustezanja ponudio Bojanu da potpiše ugovor, u kom je stajala stavka da je saglasan da tri meseca neće dobijati platu.

"Nisam shvatio da bih tri meseca trebalo da volontiram" – rekao je poslodavcu. "I nećeš da volontiraš, samo, znaš, naša firma je malo u škripcu sa parama, pa ćeš kad prođu tri meseca dobiti prvu platu. Posle, ako odlučiš da odeš, tri meseca ne moraš da radiš ništa, jer će ti pare biti uplaćivane na račun, taman toliko koliko kasnimo u početku" – „objasnio“ je poslodavac.

"A pare za prevoz? Overena zdravstvena knjižica? Od čega ću da živim ta tri meseca?" – pitao je Bojan.

"Vidi, sinko, to je već tvoja stvar. Nisi valjda toliki baksuz da ti se nešto dogodi za ta tri meseca, pa da ’zaglaviš’ u bolnici?! Ako ti nećeš da pristaneš, ima ko hoće!" – brecnuo se „gazda“ i slavodobitno počeo da kucka skupocenim naliv-perom po stolu. – "Hoćeš ili nećeš?"

Bojan je, naravno, odustao. Njegova porodica koja je ostala da živi u unutrašnjosti nije mogla da ga finansira tri meseca do prve plate.

Na pitanje od čega će radnik živeti dok ne dobije prvu platu, od čega će plaćati prevoz do posla, račune za struju i komunalije, od čega će kupovati hranu – odgovora nema.

Pravnik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Aleksandar Marković, rekao je da zaposleni ne mogu da pregovoraju o uslovima rada, pa se stiče utisak da još živimo u 19. veku. Radnici pristaju na svakojake uslove samo da bi dobili posao.

Rad na crno

Nije redak slučaj ni da poslodavac drži radnika „na crno“. To je na svojoj koži osetila Dragana I., koja je ostala bez posla i javila se na oglas za prodavačicu u pekari.

"Gazda mi je u startu rekao da ne može da me prijavi, jer su doprinosi skupi. Ponudio mi je da radim 12 sati dnevno, šest dana nedeljno, za 30.000 dinara. Kad sam pitala koliko dugo ću čekati da me prijavi, odgovorio mi je da u njegovoj pekari prodavačice po tri godine rade ’na crno’ i da nikada do sada nije platio kaznu" – priča Dragana.

Ako Vas zanima u kojim to kompanija plata kasni i po nekoliko meseci kao i gde zaposleni rade na crno, preporučujemo Vam da pogledate sledeće linkove:

Pravnik SSSS objašnjava da je izbegavanje plaćanja doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje direktno potkradanje države. Poslodavac je u obavezi da prijavi zaposlenog i da mu plaća doprinose, jer taj novac ulazi u javne prihode države.

Ukoliko radnik ima strah da prijavi nesavesnog poslodavca, može da nam se obrati i mi ćemo to učiniti u njegovo ime, odnosno obratićemo se Poreskoj upravi da proveri poslodavca. To je njihova dužnost, oni moraju da izađu na teren i utvrde nepravilnosti.

I ma koliko ovakav čin delovao ispravno, ono što će se radniku dogoditi kada u firmu „banu“ zaposlenici iz Poreske uprave, garantuje mu samo jedno – da će ostati bez posla. Čak i ako izostane korupcija, poslodavac odlično ume da „nanjuši“ „osumnjičenog“ koji mu je „napravio neprijatnost“.
A kazna je poznata – otkaz.
I onda je radnik opet na početku „vrzinog kola“ kome se, nažalost, ne nazire kraj…

Izvor: nadlanu.com


Čitaj dalje...

"Ni ovaj mesec nemam dovoljno za sve..."

Nedavno je iz Vlade Srbije stigla poruka da su gotovo iskorenjeni ekstremni vidovi siromaštva, a upravo prema podacima Vlade… Dalje...

Niko nije naivan da misli da ćemo u Srbiji preko noći doći do 1.000 evra plate, ali potrebno…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA