Rad nedeljom: Zabranjen u Crnoj Gori i širom Evrope, a da li će biti i u Srbiji

na Vesti

Mnogi kupovinu ostavljaju za poslednji dan u sedmici, ni ne pomišljajući da je neradna nedelja u Srbiji - luksuz i da mnogi taj dan provode na radnim mestima.

Da, možda vama nedelja nije radni dan, ali oko 200.000 zaposlenih u trgovini taj dan provode na radnim mestima.

Njima bi se verovatno dopalo da Srbija krene stopama susedne Crne Gore i zabrani rad poslednjeg dana vikenda.

Inicijativu za to ovih dana pokrenuli su Udruženi sindikati Sloga.

Iz Sloge traže zabranu rada velikih trgovinskih centara i šoping molova u Srbiji nedeljom jer su „položaj radnika i očuvanje porodice lošiji i gori nego ikada, a rad nedeljom postao je pravilo koje se zloupotrebljava".

Kako dodaju, treba uvesti - grčki model.

„Država bi zakonom trebalo da propiše radno vreme slično onom u Grčkoj, koje bi se završavalo subotom popodne i počinjalo ponedeljkom ujutru, prvog radnog dana sedmice", piše u saopštenju Sloge.

Šta je grčki model?

Grčka je pre nekoliko godina ustanovila nova pravila o radnom vremenu.

U ovoj zemlji, uobičajeno radno vreme prodavnica u velikim gradovima je od devet ujutru do devet uveče, svim danima osim nedelje.

Prodavnice u manjim gradovima i prigradskim naseljima rade po smenama. Ponedeljkom, sredom i subotom rade od devet ujutru do tri popodne, dok utorkom, četvrtkom i petkom rade u dve smene - od devet ujutru do pola tri popodne, a zatim od pola šest do osam i trideset uveče.

Supermarketi rade od devet ujutru do devet uveče svakog dana osim nedelje.
Ipak, postoje radnje kojima je dozvoljen rad tokom čitavog dana sedam dana nedeljno - naročito u turističkim područjima.

Zakonom je propisano da su nedelje radne za sve sedam puta u toku godine.

Tako stanovnici Grčke u kupovinu mogu dve nedelje pre Božića, svake prve nedelje u vreme rasprodaja - što su ukupno četiri dana - a radnje su otvorene i u nedelju pre Uskrsa.

Kakva je situacija u regionu?

Iako su i u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj postojale inicijative da se zabrani rad nedeljom, to je do sada urađeno samo u Crnoj Gori.

U toj državi nedavno su na snagu stupile izmene Zakona o unutrašnjoj trgovini kojima Vlada Crne Gore pokušava da promeni dugogodišnje kupovne navike građana.
U Hrvatskoj se o ovom predlogu raspravljalo, ali se nije odlučivalo.

Ni u Bosni, kao ni u Srbiji, nije bilo rasprave o ovoj temi, ali su sindikati u obe države tražili promene.

Ko u EU može nedeljom u šoping?

Mnoge države Evropske unije su ograničile rad nedeljom.

Pravila su najstrožija u Austriji gde je potpuno zabranjeno raditi poslednji dan u sedmici.

Uz Grčku i Austriju, i Belgija, Kipar, Češka, Francuska, Nemačka, Mađarska, Island, Luksemburg, Holandija, Španija, Poljska i Velika Britanija imaju jasna pravila o tome ko može, a ko ne može da radi nedeljom.

Ako te zanima koliko se to radi u pojedinim kompanijama, kakve su plate kao i ostale tajne u firmama u Srbiji, preporučujemo da pogledaš sledeće linkove:

Danski Odšered je jedan od poslednjih gradova koji je doneo takvu odluku. Vlasti u tom gradu nedavno su uvele četvorodnevnu radnu nedelju za sve zaposlene u opštinskoj administraciji.

Za oko 300 zaposlenih u toj opštini, vikend sada traje tri dana.

Skandinavske zemlje prednjače u uvođenju četvorodnevne radne nedelje.

Preuzeto sa BBC News na srpskom.


Čitaj dalje...

Poverenica: Uputiću preporuku Ministarstvu trgovine da se ne radi nedeljom

Poverenica za zaÅ¡titu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da će "Ministarstvu trgovine uputiti preporuku da se ne… Dalje...

Eksperiment koji je uključivao smanjenje radne sedmice za jedan dan doveo je do povećanja produktivnosti u Microsoft-ovom…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA