Trećina zaposlenih kod privatnika bila na ivici fizičkog sukoba s poslodavcem

na Vesti

Čak 28 odsto od 5.000 ispitanih radnika u privatnom sektoru priznaje da je bilo na ivici fizičkog obračuna sa svojim poslodavcem, pokazuje istraživanje udruženja Pobuna Srbije.

Prema njihovom istraživanju, tri odsto ispitanih radnika priznaje da su se fizički sukobili sa svojim poslodavcem.

Skoro svi sukobi su, kako se navodi, rešeni "nagodbom" koja podrazumeva sporazumni otkaz i odustajanje od svih potraživanja prema poslodavcu u zamenu za odustajanje od krivičnog gonjenja.

Sukob se u oko 90 odsto slučajeva, kako pokazuje istraživanje, dogodio zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza kao što su pravo na godišnji odmor, pauzu, redovnu isplatu mesečne zarade.

Ako te zanima koliko se to radi u pojedinim kompanijama, kakve su plate kao i ostale tajne u firmama u Srbiji, preporučujemo da pogledaš sledeće linkove:

Najveći broj radnika ističe da je do nasilja došlo zbog neisplaćenih zarada. Ističe se i da je tek u nešto manje od oko 10 odsto slučajeva do sukoba došlo zbog slučajeva mobinga ili zbog nesuglasica na ličnom planu. Nije pohvalna činjenica koja nam pokazuje da su zbog novca i redovne zarade mnogi spremni da trpe mobing.

Poražavajuća činjenica jeste i to što prilikom fizičkog sukoba koji se desi između zaposlenog i poslodavca, gotovo uvek niko od ostalih zaposlenih ne želi ili ne sme da svedoči u korist zaposlenog, iako su bili svedoci da je njihov kolega napadnut od strane poslodavca.

Nasiljem se dakle, zaključuju, ništa ne rešava samo se stanje pogoršava. Ispitivanje je obavljeno dva puta u periodu od 18. februara do 10. avgusta 2018. i od 4. marta 2019. do 10. januara 2020, preko telefona, društvenih mreža i neposrednim popunjavanjem ankete uz pomoć anketara u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Čačku, Valjevu, Kraljevu i Kragujevcu.

Izvor: Danas


Čitaj dalje...

Dobila otkaz nakon što je utvrđeno da ima rak, za poslodavca sve po zakonu

Anđelki Todorović iz Kragujevca krajem prošle godine dijagnostikovan je karcinom dojke. Prema njenim rečima, dan nakon što joj je… Dalje...

Ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da je Srbija obavestila Nemačku da je obustavljen odlazak…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA