Dobila otkaz nakon što je utvrđeno da ima rak, za poslodavca sve po zakonu

na Vesti

Anđelki Todorović iz Kragujevca krajem prošle godine dijagnostikovan je karcinom dojke. Prema njenim rečima, dan nakon što joj je saopštena dijagnoza, uručen joj je otkaz u Addiko banci.

Dok u banci tvrde da je otkazivanje ugovora o radu sprovedeno na zakonit način, Todorović ističe da je kao samohrana majka ostala bez ikakvih primanja neposredno pred početak lečenja, prenosi Radio slobodna Evropa.

"Kada smo izgubili humanost, kada su nam karijere postale važnije od ljudskih života i kada su nam kompanijski interesi postali važniji od moralnih normi", pita Todorović, koja se oporavlja od prvih doza hemoterapije.

Objašnjava da je sa bankom potpisala ugovor na neodređeno vreme uz obavezni probni rad od šest meseci, te da je banka u tom periodu mogla da raskine ugovor u bilo kom trenutku. Otkaz joj je i uručen tokom probnog rada, ali je ubeđena da je to urađeno "ekspresno" zbog bolesti i očekivanog dugotrajnog bolovanja koje joj predstoji.

Ako te zanima koliko se to radi u pojedinim kompanijama, kakve su plate kao i ostale tajne u firmama u Srbiji, preporučujemo da pogledaš sledeće linkove:

Na bolovanje je otišla 6. decembra prošle godine.

"Odlazim da bih povadila rezultate i direktorka me svaki put kada je pozovem ne pita kako sam, nego kada ću da dođem na posao. Kako kaže, nema zamenu za mene. Smatrajući da sam potrebna na poslu, ja 16. prekidam bolovanje, dolazim na posao. Istog dana dobijam rezultate biopsije koji potvrđuju da bolujem od karcinoma dojke i o tome obaveštavam direktoricu, a ona mi 17. uručuje otkaz. Ako nisam zadovoljavala uslove, mogli su da me otpuste već posle dva-tri meseca", ispričala je Todorović.

Banka: Sve po zakonu

Na pitanja o ovom slučaju upućena Birou za korporativne komunikacije Addiko banke, umesto traženog sagovornika i odgovora na postavljena pitanja, RSE je dobio saopštenje.

U njemu se, između ostalog, "povodom neistinitih informacija koje se pojavljuju u javnosti", tvrdi da je u ovom slučaju postupak sproveden na zakonit način "u skladu sa Ugovorom o radu i važećim Zakonom o radu Republike Srbije i u skladu sa poslovnom praksom naše banke koja podrazumeva posvećenost etici i poštovanju osnovnih ljudskih prava".

Anđelka Todorović i njen sin danas žive od pomoći najbližih rođaka.

"Otac penzioner koji ima 80 godina i sestra koja je zaposlena u Beogradu pomažu koliko mogu da prehranim sebe i dete i da kupim nešto od lekova", kaže Anđelka Todorović.

Sindikat: Čim poslodavci saznaju da su zaposleni bolesni odmah ih se oslobađaju

Prema informacijama Saveza samostalnih sindikata u Kragujevcu, slučaj Anđelke Todorović nije usamljen. Jugoslav Ristić, predsednik gradskog veća u tom sindikatu ističe da je to drastičan primer manjkavosti zakona "jer nema nikakve zaštite od otkaza za zaposlene koji se razbole".

"Isto važi i za invalide rada. Čim poslodavci saznaju da su zaposleni bolesni i da više nisu sposobni za rad, odmah ih se oslobađaju. Zaposleni trpe dvostruke posledice jednog lošeg zakonodavstva, pre svega lošeg Zakona o radu koji je zanemario sve ljudske aspekte života i posvećen je isključivo kapitalu", kaže Ristić.

Izvor: 021.rs


Čitaj dalje...

Izgaranje na poslu problem dve trećine građana Srbije, kako prepoznati simptome

Neispavanost, nesanica, manjak energije, iscrpljenost, problemi s varenjem, visok pritisak, dekoncetrisanost, glavobolja, smanjena profesionalna efikasnost, samo su neki od… Dalje...

ÄŒak 28 odsto od 5.000 ispitanih radnika u privatnom sektoru priznaje da je bilo na ivici fizičkog…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA